8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Στις 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Είναι μια μέρα, που δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς, για προβληματισμό και αναστοχασμό για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε. Στις "σύγχρονες" κοινωνίες που ζούμε, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, τα αιτήματα των γυναικών. Ίση μεταχείριση και ευκαιρίες στο χώρο εργασίας, ίση αντιμετώπιση σε επιστημονικές και πολιτικές ομάδες, προστασία της εργαζόμενης μητέρας σε νομικό και θεσμικό πλαίσιο, συμμετοχή σε λήψεις αποφάσεων, εξάλειψη φυλετικών διακρίσεων-προκαταλήψεων.

Σε κοινωνίες, όχι τόσο "αναπτυγμένες", τα αιτήματα των γυναικών, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Αιτήματα για δικαίωμα στην επιβίωση, στη μόρφωση, στην ισότιμη μεταχείριση. Αιτήματα για σεβασμό στο σώμα τους, στο φύλο τους.

Η Δικαιοσύνη, οφείλει να συνδράμει στην εξάλειψη των όποιων διακρίσεων, μέσα από αυστηρούς νόμους, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα. Μέσω της μόρφωσης, μπορούν να εξαλείφουν οι όποιες διακρίσεις, μέσω ενημέρωσης μαθητών-εκπαιδευτικών, μέσω ομιλιών από κακοποιημένα θύματα, μέσω δράσεων πολιτισμού.

Χρόνια πολλά σ' όλες τις συναδέλφισσες, σ' όλες τις γυναίκες!

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης