Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Μία ημέρα που σκοπό έχει να μας υπενθυμίζει, το διαρκή αγώνα που καλούμε να δίνουμε για ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

Το παράδοξο είναι, ότι στην εποχή μας, που έχει εδραιωθεί το δημοκρατικό πολίτευμα σε πολλά σημεία της γης, γίνεται παράφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η φτώχεια, η έλλειψη μόρφωσης, οι πολεμικές συγκρούσεις, η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, οι φυλακίσεις και θανατώσεις πολιτών, η καταπίεση των γυναικών αποτελούν ορισμένα δείγματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H Παιδεία, μπορεί να συνεισφέρει στην άμβλυνση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και της αγάπης προς το συνάνθρωπο, με την πνευματική εξύψωση του ατόμου και ανάπτυξη αλτρουιστικής συνείδησης.

Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για την κατάκτηση της ευτυχίας και την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων. Μόνο με την επικράτηση του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης ο κόσμος μας θ' αλλάξει και θα επανέλθει η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης