Διάκριση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής



Κυριακή 17 Ιουνίου 2013

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τον κόσμο της ρομποτικής. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι μαθητές γνωρίζουν το θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας, ανακαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή και τους δίνετε η δυνατότητα να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα δικούς τους ρομπότ.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού -ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές- ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να επιβεβαιώσουν άμεσα τα αποτελέσματα τους ενώ παράλληλα έχουν δουλέψει συλλογικά έχοντας ο καθένας τον ρόλο του μέσα στην ομάδα.

Το σχολείο μας συμμετείχε στον περιφερειακό διαγωνισμό με δύο ομάδες μαθητών. Την ομάδα με όνομα «RoboSpecialists» αποτελούσαν οι μαθητές της Α΄ τάξης Βασίλης Κόκκινος και Γιώργος Κουμαραμπής. Ενώ τη δεύτερή μας ομάδα με όνομα «Democritus Descendants» αποτελούσαν οι μαθητές της Α΄ τάξης Δημήτρης Βαθρακάς, Ραφαήλ Δαλακούρας και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης.

Μετά από μια σκληρή αναμέτρηση οι «Democritus Descendants» ισοβάθμησαν στην 1η θέση με την ομάδα του Pinewood American International School της Θεσσαλονίκης μαζεύοντας 100 πόντους, αλλά τελικώς η ομάδα μας καταταγεί 2η, καθώς ολοκλήρωσε την αποστολή της σε 33 δευτερόλεπτα (μόλις ένα περισσότερο από την αντίπαλο ομάδα)! Οι «RoboSpecialists» κατέλαβαν την 3η θέση μαζεύοντας 90 πόντους.

Και οι δύο ομάδες του σχολείο μας θα αγωνιστούν το επόμενο Σάββατο 22 Ιουνίου στον 5ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, με σκοπό να διεκδικήσουν το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2013, που θα φιλοξενηθεί φέτος στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Παρότι η σχολική χρονιά για τους μαθητές μας έχει ολοκληρωθεί, οι προπονήσεις των ομάδων μας συνεχίζονται με πολύ κέφι, ζήλο και ενθουσιασμό!

Παιδιά καλή επιτυχία! Και να θυμάστε πάντα πως ? μεγαλύτερη σημασία δεν έχει ο προορισμός? αλλά το ταξίδι!... (όχι αυτό στη Τζακάρτα )

Θανάσης Μπαλαφούτης, καθηγητής πληροφορικής

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το διαγωνισμό:

Δείτε επίσης το ρομπότ μας σε δράση: