Το σχολείο μας στη Βουλή των Εφήβων



Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Και αυτή τη χρονιά το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης θα εκπροσωπήσει στη Βουλή των Εφήβων το νομό Ξάνθης με ένα τακτικό βουλευτή τον Γερακάκη Γεώργιο μαθητή της Β΄Λυκείου, έναν αναπληρωματικό βουλευτή, τη Γεωργιάδου Ελένη - Χριστίνα, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου και για πρώτη φορά και ένα βουλευτή επικρατείας, τον Αποστολίδη Κωνσταντίνο μαθητή της Β΄Λυκείου λόγω των πολλών επιτυχημένων δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχε το σχολείο μας.

Δείτε τα αποτελέσματα στο «Βουλή των Εφήβων»

Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Για τη Βουλή των Εφήβων γενικά

Το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής.

Κάθε χρόνο εκλέγονται 300 έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό -260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο, 20 από τον απόδημο Ελληνισμό. Όταν επιλεγεί κάποιος ως τακτικός έφηβος βουλευτής τότε προσκαλείται να συμμετάσχει, με έξοδα της Βουλής, στις εργασίες της «Βουλής των Εφήβων», που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο σκοπός του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων»

Σκοπός της «Βουλής των Εφήβων» δεν είναι να προβληθούν κάποια ατομικά ή έστω τοπικά, κοινωνικού χαρακτήρα αιτήματα και να βρουν έτσι άμεσα τη λύση τους. Οι έφηβοι βουλευτές μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία ότι τα όποια αιτήματα και οι προβληματισμοί πρέπει να συζητούνται και ότι μέσα από τη ζύμωση, που συνεπάγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες κάποια από αυτά μπορεί και να βρίσκουν τελικά τη λύση τους.

Γλυκερία Νότα, καθηγήτρια νομικός 1ου ΓΕΛ