«Η μικρή μας πόλη» του Thornton Wilder



Τετάρτη 8 Μαΐου? 2013

«... είναι αυτό που υποστηρίζει ένας ποιητής πέρα από τις κοιλάδες των μεγάλων ποταμιών. πρέπει ν? αγαπάς τη ζωή, για να? χεις ζωή. Και πρέπει να? χεις μέσα σου ζωή για να μπορείς ν? αγαπάς τη ζωή... Είναι αυτό που λέμε ?φαύλος κύκλος? της ζωής» (απάνθισμα από τη ?Μικρή μας Πόλη?)

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση, που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αμερικανικά θεατρικά έργα, συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα του θεατρικού ρεπερτορίου και σημειώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιτυχία. Με αυτό το εξαίρετο έργο του αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ η θεατρική ομάδα του σχολείου μας θα αποχαιρετήσει τη φετινή σχολική χρονιά.

Το έργο είναι μια τρυφερή, ευαίσθητη και συνάμα φιλοσοφημένη παρουσίαση της ανθρώπινης καθημερινότητας, στην οποία ο θεατής εντοπίζει συνέχεια τον εαυτό του. Αυτή η καθημερινή ανθρώπινη ζωή, η τόσο όμορφη μες στην απλότητά της, αλλά και τόσο τραγική, αφού στον κύκλο της πορείας συναντά την Γέννηση, τον Έρωτα, τον Θάνατο, που καθορίζουν την πλεύση του έργου και στιγματίζουν την ταυτότητά του.

«Η μικρή μας πόλη» είναι ένα θεατρικό έργο που, λόγω της διαχρονικότητας και της οικουμενικότητας στη θεματολογία του, δε σταμάτησε ποτέ να παρουσιάζεται στο κοινό, είτε επί σκηνής είτε με τη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη και στην τηλεόραση.

Για τον συγγραφέα

Με το διακριτικό τρόπο του, ο Θόρντον Ουάιλντερ υπήρξε ένας ριζοσπαστικός συγγραφέας που πειραματίστηκε τολμηρά με λογοτεχνικές φόρμες και θέματα, από την αρχή ως το τέλος της μακρόχρονης καριέρας του. Έχοντας εντρυφήσει σε βάθος στην κλασική όσο και στη σύγχρονή του λογοτεχνία, συχνά αναμείγνυε το παραδοσιακό και το μοντέρνο στα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα, εξερευνώντας αδιάκοπα το κοσμικό μέσα σε τόπους κοινούς.

Ο Ουάιλντερ, συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, αποτελεί σήμερα μια από τις βασικές μορφές στην ιστορία των γραμμάτων του εικοστού αιώνα. Χαρακτηρίζεται για το μοναδικό «διαπλανητικό» μυαλό του ? την ικανότητά του να γράφει από μια οπτική γωνία που είναι ταυτόχρονα αμερικανική και παγκόσμια.

Παραστάσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα

«Η μικρή μας πόλη» πρωτοπαίχτηκε το 1938, στο θέατρο ?Henry Miller?, της Νέας Υόρκης με ιδιαίτερη επιτυχία. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1945 από το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, σε σκηνοθεσία Ντίνου Γιαννόπουλου και το 1954 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Το 1962 παρουσιάστηκε στο θέατρο Διονύσια σε σκηνοθεσία Μάριου Πλωρίτη με την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της Έμιλυ και το Γιάννη Φέρτη στο ρόλο του Τζωρτζ.

INFO Παράστασης

H θεατρική ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από μαθητές της Α' και της Β΄ Λυκείου

Oι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Η πρωινή παράσταση θα γίνει για το σχολείο μας στη 13:00.
Η βραδυνή θα γίνει στις 20:00 μ.μ.

Eύη Μαυροπούλου
Υπεύθυνη πολιτιστικής δράσης