Εθνική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων



Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής ήταν μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε περισσότερους από 200 νέους από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες αφού γνωρίστηκαν, συζήτησαν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, και εξέφρασαν τις απόψεις τους ενώ βίωσαν μια εμπειρία μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Οι μαθήτριες Ελένη Ντούμου και Αλεξάνδρα Μηλιατζίδου από τη Β? Λυκείου συμμετείχαν φέτος εκπροσωπώντας το σχολείο μας.

Άλλωστε τα τελευταία δέκα χρόνια σαν σχολείο είχαμε πάντα αντιπροσώπους σε συνέδρια- προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη φετινή συνδιάσκεψη η Ελένη επιλέχτηκε στην επιτροπή Ασφαλείας και Αμυντικών Συστημάτων- «Committee on Security and Defence ? SEDE Taking into account existing political conflicts in regions neighbouring the EU, in particular the Middle East, North Africa and Transcaucasia, how can the EU work together with NATO to help prevent such conflicts in the future?» ενώ η Αλεξάνδρα μπήκε στην Επιτροπή σχετική με τις υποθέσεις νομιμότητας « Committee on Legal Affairs ? JURI The future of embryonic stem cell research in a heterogeneous legal landscape: how can the EU strike a balance between the conflicting moral and medical arguments regarding the use of embryos in research?»

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν από το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου αρχικά έγιναν οι διαδικασίες δόμησης των ομάδων και το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης. Την επόμενη μέρα το Mediterranean College Θεσσαλονίκης φιλοξένησε τις εργασίες των επιτροπών, μία πραγματικά κουραστική μέρα για τους εκπροσώπους (delegates) συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης την Κυριακή τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία και τις εργασίες (η γλώσσα του συνεδρίου ήταν υποχρεωτικά η Αγγλική):

Μετά την άφιξη των μαθητών στους χώρους του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες (delegates) παραλαμβάνονται άμεσα από τους Προέδρους των Επιτροπών (Chairpersons). Για τη διάρκεια του απογεύματος, οι μαθητές παραμένουν με τις Επιτροπές τους (Committees). Οι delegates ασχολούνται με το πρώτο κύριο συστατικό κάθε Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, το λεγόμενο teambuilding. Στόχος του teambuilding, το οποίο περιλαμβάνει ειδικά παιχνίδια δεξιότητας, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων (problem solving & cooperation games) είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στα πλαίσια κάθε επιτροπής, για την επίτευξη του σκοπού των επόμενων δύο ημερών.

Τη δεύτερη μέρα όλη η ημέρα είναι αφιερωμένη στο Committee Work. Οι delegates εργάζονται ο καθένας στην Επιτροπή που ανήκει (περίπου 15 μαθητές ανά επιτροπή) και υπό την καθοδήγηση των έμπειρων Προέδρων των Επιτροπών, καταλήγουν με το τέλος της ημέρας σε ένα ομόφωνο πόρισμα (Resolution) το οποίο και αποτελεί τις καταγεγραμμένες πλέον θέσεις της εκάστοτε Επιτροπής πάνω στο θέμα που συζητήθηκε. Η δομή ενός Resolution είναι συγκεκριμένη και πανομοιότυπη με αυτή του «κανονικού» Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τελευταία και επισημότερη ημέρα της Συνόδου περιλαμβάνει για όλη τη διάρκειά της, τη Γενική Συνέλευση των Επιτροπών (General Assembly of the Committees of the European Youth Parliament). Οι Επιτροπές (Committees), προετοιμασμένες πλέον κατάλληλα, παρουσιάζουν ? εκ περιτροπής - στη Γενική Συνέλευση τα πορίσματά τους (Resolution), τα οποία γίνονται αντικείμενο ανοικτού debate. Με τη λήξη του debate ακολουθεί ψηφοφορία και τα πορίσματα είτε γίνονται αποδεκτά από τη Γενική Συνέλευση, είτε απορρίπτονται. Ακολουθεί σύντομη τελετή λήξης της Συνόδου.

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου υπάρχει συγκεκριμένο dress code.

Η Συνδιάσκεψη τελούσε φέτος υπό την θεματική: «Πολιτισμική Παρακμή: αίτιο ή αποτέλεσμα της άνθησης των πολιτικών άκρων;» ("Abandoned culture values: cause or effect of social extremity?")

Congratulations girls on your participation!!

Εύη Μαυροπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικών
Υποδιευθύντρια 1ου ΓΕΛ Ξάνθης