Διατλαντική Υποτροφία Μπέντζαμιν Φράνκλιν



Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το Φεβρουάριο του 2011 η μαθήτρια του σχολείου μας Ευηλένια Τσιμπούρα κέρδισε τη Διατλαντική Υποτροφία Μπέντζαμιν Φράνκλιν που προσφέρει κάθε χρόνο η Αμερικάνικη Πρεσβεία και η οποία περιλαμβάνει παραμονή τεσσάρων εβδομάδων στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα φιλοξενεί 50-60 μαθητές: 40-50 μαθητές από την Ευρώπη και 10 από την Αμερική, ηλικίας 16?18 ετών. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται συζητήσεις σε διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας και μέσων ενημέρωσης, προγράμματα κοινής δράσης και κοινωνικής προσφοράς, και σχέδια για μελλοντικές δραστηριότητες. Πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις απόψεις της νεολαίας για θέματα κοινού ή παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων, ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόγραμμα επίσης θα προσφέρει μια νέα οπτική στα μέσα ενημέρωσης, στο πως μαθαίνουν ο ένας για τον άλλον και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται καθώς και τη γενικότερη κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης. Θα συζητήσουν επίσης τρόπους κριτικής ανάγνωσης έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών, και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και την ικανότητα να ελέγξει κάποιος την εγκυρότητα της πληροφορίας. Η εκπαίδευση θα καλύψει δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης, επίλυσης διαφορών, και οργάνωσης ομάδων εργασίας.

Η Πρωτοβουλία πήρε το όνομά της από τον θρυλικό Αμερικανό πολιτικό άνδρα και διπλωμάτη Benjamin Franklin προς τιμήν της έμπνευσης που προσφέρει η ζωή και η καριέρα του σε όσους εργάζονται για την ενδυνάμωση της διατλαντικής συνεργασίας. Με σημερινούς όρους ο Franklin θα μπορούσε να ονομασθεί ως «διατλαντικός άνθρωπος», με την έννοια ότι η ζωή και η καριέρα του, τα ενδιαφέροντα οι σπουδές και η ζωή του τον ταξίδεψαν στις δύο ακτές του Ατλαντικού φέρνοντας τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Ακόμη και 300 χρόνια μετά τη γέννησή του η ζωή του αποτελεί έμπνευση στους νέους πολίτες της εποχής στην προσπάθεια να γεφυρωθεί ο Ατλαντικός. Ως διπλωμάτης και άνθρωπος της ενημέρωσης χρησιμοποίησε τη δύναμη της διπλωματίας και των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να διερευνήσει πως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι βλέπουν ο ένας τον άλλον και τον κόσμο.

Οι στόχοι του Ινστιτούτου είναι:

1. Να αναπτύξει μια δέσμευση για διατλαντική συνεργασία.

2. Να βοηθήσει στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ νέων Αμερικανών και Ευρωπαίων από διαφορετικές εθνικές, θρησκευτικές ομάδες.

3. Να αναπτύξει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης

4. Να αναπτύξει μια ομάδα νέων ηγετών που θα μοιρασθούν τη γνώση και τις δεξιότητές τους με τους συνομηλίκους τους μέσω θετικής δράσης.

Όλα τα έξοδα, εισιτήρια, διαμονή, διατροφή και ασφάλεια καλύπτονται από την Αμερικανική Πρεσβεία ενώ η οργάνωση του ταξιδιού είναι ευθύνη του συντονιστή του προγράμματος της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Η Ευηλένια απέκτησε ανεκτίμητη εμπειρία που συνδύαζε τη διασκέδαση και την μόρφωση. Μπράβο!

Φέτος υπάρχουν καινούριοι υποψήφιοι για την υποτροφία από το σχολείο μας. Τους ευχόμαστε να έχουν καλή τύχη!!

Εύη Μαυροπούλου