Συμμετοχή σε Πρόγραμμα Erasmus



Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

?Basis for students? autonomy in thinking and action?

«Βάση για την αυτονομία των μαθητών στη σκέψη και στη δράση»

Tο σχολείο μας εκπροσωπώντας την Ελλάδα συμμετέχει σε ένα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, μία στρατηγική σύμπραξη ERASMUS + Key Action 2, που αφορά στην ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά. Ο τίτλος του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019, είναι ?Basis for students? autonomy in thinking and action?, δηλαδή «Βάση για την αυτονομία των μαθητών στη σκέψη και στη δράση». Μαθητές, αλλά και καθηγητές έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στα εξής θέματα: Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (1η συνάντηση), Ατομικά Δικαιώματα (2η συνάντηση), Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα (3η συνάντηση), Διακρίσεις (4η συνάντηση) και Ενεργό συμμετοχή στα κοινά (4η συνάντηση).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, ένα σχολείο από την Πολωνία (IV Liceum Ogolnoksztalcace im. M.Sklodowskiej - Curie), που αποτελεί και το συντονιστή του προγράμματος, ένα σχολείο από την Ιταλία (IIS Luigi di Savoia), ένα σχολείο από την Τουρκία (Gazipasa Fen Lisesi) και ένα σχολείο από την Βόρεια Μακεδονία (SOU Gimnazija "Goce Delcev"). Υπεύθυνες του προγράμματος είναι η Εύη Μαυροπούλου και η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου. Συμμετέχουν επίσης οι ακόλουθοι εκπαιδευτικοί: Δημόκλεια Χατζηκωνσταντινίδου, Κλεάνθη Γεωργιάδου και Λαμπρινή Γλερίδου.

Η πρώτη συνάντηση, που είχε ως θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Chorzow της Πολωνίας με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και έξι μαθητών. Η δεύτερη συνάντηση, στην οποία οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Ατομικά Δικαιώματα έγινε τον Φεβρουάριο στο Gazipasa της Τουρκίας, με τη συμμετοχή 3 καθηγητών και 6 μαθητών.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ευκαιρία να ανακαλύψουν οι μαθητές πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες, ικανοί να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά, να αναλαμβάνουν τον ρόλο τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να μην χειραγωγούνται, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά να γνωρίζουν και τις υποχρεώσεις τους. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι τόσο να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική σκέψη, ηγετικές ικανότητες, κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, όσο και να εξοικειωθούν με τις ευρωπαϊκές αξίες, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη συνεργασία με τους ευρωπαίους μαθητές.

Ακόμη στα ταξίδια, αλλά και μέσω της αδιάλειπτης on line επικοινωνίας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ξένους λαούς και διαφορετικές κουλτούρες, ανταλλάσσοντας ιδέες σε σοβαρά πολιτικά θέματα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα πολλαπλά οφέλη, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης της Τεχνολογίας Πληροφοριών και επικοινωνίας και η εκμάθηση των Αγγλικών, αλλά προ πάντων οι μαθητές συνειδητοποιούν και ανακαλύπτουν στην πράξη πώς είναι να νιώθεις Ευρωπαίος πολίτης και να αποτελείς μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις δράσεις του προγράμματος: