Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2017

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Model United Nations) είναι ένα τριήμερο μαθητικό συνέδριο προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες επιτροπών της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ΜΗΕ είναι ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος στο εξωτερικό, πρακτικά από την εποχή της ίδρυσης του ΟΗΕ, καθώς τα εκπαιδευτικά αλλά και τα γενικότερα μαθησιακά οφέλη που μπορούν οι νέοι να αποκομίσουν από αυτά είχαν από νωρίς αναγνωριστεί. Στις μέρες μας, αρκετά σχολεία από την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος σε ΜΗΕ τα οποία διοργανώνονται στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης φτάνει φέτος στη 16η ετήσια σύνοδό του. Στις δεκατέσσερις ετήσιες συνόδους του ΜΗΕ Θεσσαλονίκης, οι οποίες έλαβαν χώρα από το 2002 έως και το 2016, έχει λάβει μέρος ένα σύνολο περίπου 1.600 μαθητών από περισσότερα από 40 λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, κυρίως από το Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του πρώτου ΜΗΕ της Αθήνας προήλθε το 1998 από το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ (United Nations Information Center). Ακολούθησαν με επιτυχία πέντε ακόμα σύνοδοι μέχρι το 2002, όταν έπαψε η λειτουργία του Κέντρου. Έκτοτε η διοργάνωση του ΜΗΕ Αθηνών γίνεται εξ ολοκλήρου από μια ομάδα φοιτητώνμε προηγούμενη συνεργασία με το Κέντρο και με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση ΜΗΕ και ανάλογων συνεδρίων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέχρι το 2010. Το 2010, η οργανωτική ομάδα του ΜΗΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προβαίνει στην ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο με την διοργάνωση και υποστήριξη των δύο αυτών μαθητικών συνόδων, καθώς και με την γενικότερη προώθηση των ΜΗΕ ως εκπαιδευτικού θεσμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Hellenic Model United Nations Organisation, ο οποίος στελεχώνεται από το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τα ΜΗΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΤΙ;

Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος στα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η γνώση που αποκομίζουν οι νέοι μέσα από τη μελέτη και την έρευνα των διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων δύναται να καταστεί χρήσιμη για τη μετέπειτα πορεία τους. Τα παράπλευρα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ρητορικών τους ικανοτήτων μέσω της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους αλλά και της τεκμηριωμένης υποστήριξής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της «δημόσιας συζήτησης κατά αντιπαράθεση» και την εξάσκηση και βελτίωση της αγγλικής γλώσσας στον προφορικό αλλά και στο γραπτό λόγο, καθώς σε όλες τις συζητήσεις και τα έγγραφα που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου γίνεται χρήση της αγγλικής γλώσσας, μιας από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Μεγάλη έμφαση The Hellenic Model United Nations Organisation ? www.hmuno.org ? info@hmuno.org δίνεται στο σεβασμό στο συνομιλητήn «αντιπάλο» και στην αναγωγή του διαλόγου σε μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών. Τέλος, οι έφηβοι που συμμετέχουν στο ΜΗΕ έχουν μία μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομήλικούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας την παγκόσμια σκηνή σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σχολικό.

Φέτος το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι: Ρωμυλία Μουρβάτη, Μαριάμ Κοσμίδου, Νίκος Αθανασίου, Νίκος Καραλανίδης, Εύα Σταυριανού, Τάσος Καραγκιοζίδης ως delegates της South Africa. Επίσης ως delegates του Bangladesh πήγαν οι: Θόδωρος Ξαντινίδης, Θανάσης Τσατσούλης και Κατερίνα Χατζηιωαννίδου. Ακόμη η Παρασκευή Τσακανιά παραβρέθηκε σαν μέλος του Press Team.

Στιγμιότυπα από τις εργασίες είναι διαθέσιμα εδώ:

https://www.facebook.com/search/str/tmun+2017+american+farm+school/photos-keyword

Δείτε επίσης μερικές ακόμη φωτογραφίες από την προσομοίωση: