Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2014-2015Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας την ανάγκη της δια βίου άθλησης στην ψυχοσωματική υγεία του μαθητικού πληθυσμού, καθιερώνει την 6η Οκτωβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου. Ο θεματικός άξονας φέτος αφορά στο ρατσισμό κάθε μορφής και στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Έτσι με σύνθημα το «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» το σχολείο μας, 1o ΓΕΛ Ξάνθης, συμμετείχε με διάφορες δράσεις/αγώνες επιχειρώντας την ευαισθητοποίηση στο διαφορετικό, την αρμονική συνύπαρξη και το σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία και κοινωνική τάξη.

Επιδιώχθηκε η συμμετοχή όσων γίνεται περισσότερων μαθητών/τριών, όχι μόνο των αθλητικών ταλέντων, και καθηγητών/τριών, οι οποίοι πλαισίωσαν τις δράσεις σε ρόλο παίκτη, κριτή, διαιτητή, επόπτη! Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν αγώνες αθλοπαιδιών με μικτές ομάδες αγοριών και κοριτσιών, -ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης- και αθλημάτων ρακέτας (ping pong, μπάτμιντον, ρακέτες) με την ενεργή εμπλοκή του διδακτικού προσωπικού. Επίσης, αναβίωσαν στην αυλή παραδοσιακά παιχνίδια της γειτονιάς (τζαμί, μηλάκια, διελκυστίνδα κα) καθώς και παιχνίδια συνεργασίας, μη ανταγωνιστικά και επαφής (σαρανταποδαρούσα, γόρδιος δεσμός, η ουρά του κυνηγού κα).

Στόχος ήταν η συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων για να προωθηθεί η ιδέα της ομόνοιας σ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ο αθλητισμός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς κώδικες εξωγλωσσικής επικοινωνίας και έχει τη δύναμη να άρει στερεότυπα και προκαταλήψεις αιώνων. Ας ευχηθούμε το μήνυμα της σημερινής ημέρας να αγγίζει τον καθένα προσωπικά και να μεταφερθεί σ' όλες τις πτυχές της προσωπικής και δημόσιας ζωής.

Ευχαριστίες

Να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για το πάθος και τη ζωντάνια που έδωσαν στη σημερινή μέρα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, κ.Μαρία Γκαγκώνη για την ενεργή συμμετοχή της, τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ.Γιώργο Ναλμπάντη για τη συνεισφορά του, καθώς επίσης και το σύλλογο διδασκόντων που αγκάλιασε με τη συμμετοχή του, τις αθλητικές δραστηριότητες!

Ολυμπία Λαμπάκη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης

...