Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής



Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και ώρα 16:00 έως 20:00, θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, στα εκπαιδευτήρια Άξιον, ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από τα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014. Οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το δημοτικό ως το λύκειο) έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Ρωσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό πάρκο του Sochi, το Νοέμβριο 2014.

Οι RoboSpecialists (Βασίλης Κόκκινος, Ραφαήλ Δαλακούρας, Αλέξανδρος Πανταζίδης), οι Robob Marley (Κων/νος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Βαθρακάς, Διονύσης Κάλφας) και οι RoboNauts (Μαρία Παπαδοπούλου, Βαλεντίνη Κούρτη, Κων/νος Παπαδάκης) αποτελούν τις τρεις ομάδες οι οποίες θα εκπροσωπήσουν το σχολείο μας στο φετινό διαγωνισμό. Την ώρα που τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους σκέφτονται τις διακοπές, οι 9 μαθητές μας καταφέρνουν να αφιερώσουν αρκετό για να προετοιμαστούν κατάλληλα και να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη πρόκληση του φετινού διαγωνισμού.

Η αποστολή των παιδιών από το Δημοτικό έως το Λύκειο είναι ο ευφάνταστος σχεδιασμός και η δημιουργική συναρμολόγηση των δικών τους ρομπότ που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν στη πορεία εξερεύνησης του Διαστήματος.

Διαστημικός Σταθμός (πρόκληση μαθητών Λυκείου)

Το ρομπότ ξεκινάει από την περιοχή βάσης. Στη συνέχεια πρέπει να μεταβεί στο Διάστημα, περνώντας μέσω ενός υπερυψωμένου εμποδίου στην πίστα, να ελέγξει για ελαττωματικά φωτοβολταϊκά πάνελ (με μαύρο χρώμα) και να τα αντικαταστήσει με λειτουργικά πάνελ τα οποία υπάρχουν στην αποθήκη του Διαστημικού Σταθμού. Το ρομπότ επίσης πρέπει να βρει και να ενεργοποιήσει τα ανενεργά φωτοβολταϊκά πάνελ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του, πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή βάσης.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμπαρασταθείτε και να χειροκροτήσετε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Οι Έλληνες μαθητές έχουν ταλέντο και η χώρα μας διαθέτει επιστημονικό βάθος που να διασφαλίζει ότι είμαστε παρόντες στο 21ο αιώνα, τον αιώνα της καινοτομίας.