Εκπαιδευτική εκδρομή στην ΚωνσταντινούποληΠέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το 1ο Λύκειο Ξάνθης ολοκλήρωσε με επιτυχία την 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του στην Κωνσταντινούπολη ? Πριγκιποννήσια. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος etwinning ?Recipes for kids?. Στην εκδρομή συμμετείχαν 37 μαθητές/ήτριες, 3 καθηγητές/ήτριες ? Λαμπάκη Ολυμπία, Παπία Μαριάνα & Ναλμπάντης Γεώργιος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Μαρία Γκαγκώνη και το μέλος κ. Βασίλογλου Σούλα. Η συμβολή και η βοήθεια των δύο κυριών υπήρξε καταλυτική στην πραγματοποίηση και αίσια διεκπεραίωση της εκδρομής, για αυτό και αισθανόμαστε την ανάγκη να της ευχαριστήσουμε και δημόσια.

Η υποδοχή που μας επιφύλαξε το σχολείο που επισκεφτήκαμε και το οποίο βρίσκεται στην ασιατική ακτή της Βασιλεύουσας, υπερέβη τις προσδοκίες όλων μας κατά πολύ. Πέρα από το θερμό κλίμα κατά την άφιξή μας, οργανώθηκε προς τιμή μας εκδήλωση στην οποία προβλήθηκε η Ξάνθη και η Κωνσταντινούπολη, δόθηκαν εκ περιτροπής τιμητικές πλακέτες και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους παραβρισκόμενους. Επίσης, ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από του εκεί μαθητές και αναπαράσταση πολιτιστικών δρώμενων που συμβάλουν στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στον εξαιρετικό μπουφέ με τα τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν για να μας τιμήσουν και να αναδείξουν τις γαστρονομικές γεύσεις της περιοχής. Τέθηκαν οι βάσεις για διαρκή εκπαιδευτική συνεργασία και ανταλλαγή επισκέψεων στο μέλλον. Ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση μας για μετάβαση στην πόλη της Ξάνθης.

Η περιήγησή μας σε ξακουστά μνηστεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως στην Αγία Σοφία, Στέρνα του Ιουστινιανού, Μουσείο με Μινιατούρες, καθώς και κορυφαίους σταθμούς της Χριστιανοσύνης, το Πατριαρχείο ? Θεολογική Σχολική στη Χάλκη, το Μπαλουκλί και η παναγία των Βλαχερνών άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και δυνατά συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Συναντήσαμε εκεί τον παναγιότατο μητροπολίτη Προύσας, ο οποίος μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να φωτογραφηθεί μαζί μας και να μας μοιράσει εικόνες της Παναγίας.

Τέλος, θα ήταν παράληψή μας αν δεν ευχαριστήσουμε το πρακτορείο Τόνιας travel, τον Πολίτη έγκριτο ξεναγό κ. Αλέκο, και φυσικά τον κ. Τζενγκίς που έκανε ό τι καλύτερο μπορούσε για εμάς.

Η υπεύθυνη της εκδρομής
Λαμπάκη Ολυμπία, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την εκδρομή μας: