Επίσκεψη... μετά μουσικής



Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήσαμε μια ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη. Προορισμός μας το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, στο οποίο ατύπως φιλοξενείται μια ιδιότυπη «καλλιτεχνική έκθεση»: μουσικά όργανα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργός ο φύλακας του Σχολείου κ. Τσόνιας Χρήστος, ο οποίος δουλεύοντας κυρίως το χαρτί και το ύφασμα κατασκευάζει κιθάρες, πιάνο, βιολιά και άλλα μουσικά όργανα, τα οποία διαφέρουν στην αισθητική, αλλά όχι και στη μουσική απόδοση από τα κλασικά όμοιά τους.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project «Τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά» με μαθητές των τμημάτων Α΄ 1 και Β΄ 5 του Σχολείου μας και συνοδούς καθηγητές τους Σπύρου Παρασκευή (διδάσκουσα του project και «εμπνευστή» της επίσκεψης), Παπαδοπούλου Βαΐα και Δημαρά Αλέξανδρο. Φτάνοντας στο Μουσικό Σχολείο ο κ. Τσόνιας μας μίλησε σύντομα για τα «μυστικά της τέχνης» του. Στη συνέχεια μας παραχωρήθηκαν μουσικά όργανα, αλλά και το αμφιθέατρο του Σχολείου κι έτσι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τα ταλέντα τους στη μουσική και το τραγούδι. Να ομολογήσουμε ότι από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε πολύ οικεία και απολαύσαμε τη φιλοξενία του Μουσικού Σχολείου. Να ευχαριστήσουμε γι? αυτό τόσο τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Γουγουλάκη Ροδόπη όσο και τον Υποδιευθυντή κ. Κιοσσέ Σπύρο (ειδικά ο τελευταίος παραμέρισε τις υποχρεώσεις του και ήταν μαζί μας καθ? όλη τη διάρκεια της επίσκεψης).

Μετά την ολοκλήρωση του κύριου μέρους της επίσκεψης ακολούθησε περιήγηση στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου είδαμε τα ιστορικά μνημεία της πόλης: βυζαντινά τείχη, Τσανάκλειος Σχολή (πρώην Πρυτανεία ΔΠΘ), Λέσχη Κομοτηναίων κ.α. Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές «χαθήκαμε» στα γραφικά σοκάκια του Κέντρου με το ανατολίτικο χρώμα και τα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα (ξηροί καρποί, καφές, χαλβάς κ.α.). Το μεσημέρι βρισκόμασταν πίσω στο Σχολείο μας έχοντας στις αποσκευές μας ωραίες εικόνες και αναμνήσεις, όπως συμβαίνει βέβαια σε κάθε ταξίδι, όσο σύντομο κι αν είναι.

Αλέξανδρος Δημαράς, Φιλόλογος

Παρακάτω θα βρείτε κάποια στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας: