Το Project συναντιέται με την Trash Art



Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Στις 4 Mαρτίου 2013 οι μαθητές και μαθήτριες του Τμήματος Α2 του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, είχαν την αφορμή να «μυηθούν» στην εικαστική περιβαλλοντική αντίληψη από τον εικαστικό καλλιτέχνη της πόλης μας κ. Θάνο Μαυροδή.

Αφορμή αποτέλεσε το μάθημα «Ερευνητική Εργασία» με θέμα: «Τέχνη από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά με θέμα την αγάπη».

Στον εργαστηριακό χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, εκεί που ο κ. Θάνος Μαυροδής επί σειρά ετών δίδαξε την «TRASH ART» («σκουπιδοτέχνη»), με περισσή πειθώ μετέδωσε στους μαθητές μας την ιδέα της αξιοποίησης των σκουπιδιών για τη δημιουργία νέων διακοσμητικών και χρηστικών προϊόντων, προϊόντων αγάπης, αφού η αγάπη, όπως ειπώθηκε, είναι οδηγός κάθε δημιουργίας.

Στους χώρους του Ιδρύματος είδαμε έργα του καλλιτέχνη και αντιληφθήκαμε ότι με ελάχιστα εργαλεία και φαντασία, ταπεινά αντικείμενα όπως χαρτοσακούλες, παλιά περιοδικά, κουτιά, κουμπιά, παλιοσίδερα, επαναχρησιμοποιούνται και μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.

Τα σκουπίδια μας γίνονται «πολύτιμα», αποκτούν αξία, «δεν πετάμε τίποτε» και στη σχολική αίθουσα πλέον ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας μικρά, έργα τέχνης.

Ευχαριστούμε πολύ:

- Τον κ. Θάνο Μαυροδή για την ανιδιοτελή και ένθερμη προσφορά του στο μεταλαμπάδευα της εικαστικής περιβαλλοντικής αντίληψης.

- Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την ευγενική παραχώρηση των εργαστηριακών χώρων του.

Σε αυτή την επίσκεψη είχαμε συνοδό καθηγήτρια τη μαθηματικό του Λυκείου μας κ.Ροδούλα Φραγγίδου, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η επιβλέπουσα καθηγήτρια του τμήματος Α2
Παρασκευή Σπύρου

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μας καθώς και έργα από ανακυκλώσιμα υλικά του κ. Θάνου Μαυροδή, τα οποία βρίσκονται στο Ίδρυμα Θρακικής τέχνης και Παράδοσης, στο κτίριο Καπναποθήκη Π.