Ο εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ»



Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Με τη διοργάνωση και συμμετοχή σε μια, ιδιαιτέρως καλοσχεδιασμένη και με πρωτότυπο θέμα γιορτή, τίμησαν φέτος οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης το ηρωικό Έπος του ?40.

Η γιορτή είχε τον τίτλο «Αναχαιτίζοντας τον εχθρό με το γέλιο» και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, στο Αμφιθέατρο του Δ? Σώματος Στρατού στην Ξάνθη.

Η γιορτή ξεκίνησε με μια επιλογή από ενδιαφέρουσες ελληνικές γελοιογραφίες της εποχής του ?40 που σατίριζαν τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και την επεκτατική πολιτική που ακολούθησε ως ηγέτης του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία.

Στο δεύτερο μέρος της γιορτής, το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μια πολύ όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων του Σταμάτη Πολενάκη, που γυρίστηκε την περίοδο 1942-1945 και «ανακαλύφτηκε» μόλις το 1980. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων, θέμα της οποίας είναι οι επίμονες προσπάθειες του Μουσολίνι να κατακτήσει την Ελλάδα και η ανικανότητά του να τα καταφέρει, δοσμένες με χιουμοριστικό και ταυτοχρόνως καυστικό τρόπο.

Στη συνέχεια της γιορτής, ένα υπέροχο τραγούδι της Σοφίας Βέμπο, επενδυμένο με καθημερινές και ηρωικές στιγμές από το αλβανικό μέτωπο, μετέφεραν παιδιά και ενήλικες στον τόπο των σκληρών συνθηκών του πολέμου, όπου ο ηρωισμός των Ελλήνων προγόνων μας αποτελεί για πάντα παγκόσμιο παράδειγμα αντίστασης εναντίον του φασισμού, αυταπάρνησης και ηρωισμού.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου στη θέαση της Γαλανόλευκης να κυματίζει υπερήφανα.


Διοργάνωση και συμμετοχές

Υπεύθυνες για την ιδιαίτερη αυτή γιορτή ήταν οι καθηγήτριες Φιλόλογοι του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης κ.κ. Κλεάνθη Γεωργιάδου, Σοφία Ελευθεριάδου, Μάρθα Λαζαρίδου.

Στη γιορτή συμμετείχαν οι μαθήτριες: Μαρία Ζυγόρη (Α2), Δάφνη Θεοδωρακέα (Α2), Λαμπρή Καρανάσιου (Α2), Ελισσάβετ Παπαδοπούλου (Α4), Κυριακή Πετρίδου (Β5), Αλκμήνη Σουλιώτη (Β5), Θεοδώρα Συλάιδου (Α5), Βασιλική Σωτηροπούλου (Β5), Ελένη Τάσσου (Β5).

Πέραν των μαθητών και καθηγητών του σχολείου, τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Μηλιατζίδης, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Απόστολος Πολυμένης, ο Ταγματάρχης κ. Ευάγγελος Συρλαντζής, ο Ταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Κερεζίδης, ο Ανθυπίλαρχος κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, η Αρχιλοχίας κ. Μαρίνα Κουρσοβίτη, η Ανθυπίλαρχος κ. Ευαγγελία Καραβοκύρη.

Πολλά συγχαρητήρια στις καθηγήτριες και τις συμμετέχουσες μαθήτριες του σχολείου μας και ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δ΄ Σώμα Στρατού για την ευγενική παραχώρησης του Αμφιθεάτρου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τη γιορτή μας: