Το σχολείο μας στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής



Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή της ρομποτικής πήραν μέρος περισσότεροι από 300 μαθητές, από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ξάνθης και της Αθήνας.

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου διεξήχθη το εκθεσιακό μέρος του Φεστιβάλ. Αυτό περιελάμβανε την επίδειξη ρομποτικών κατασκευών οποιουδήποτε είδους, που είχαν κατασκευαστεί αυτοσχέδια οι μαθητικές ομάδες. Ρομπότ ανθρωποειδή, ρομπότ που φτιάχνουν καφέ, ρομπότ θερμοκήπια, ρομπότ που παρκάρουν, σβήνουν φωτιές και προστατεύουν στους σεισμούς, υποβρύχια ρομπότ, ρομποτικά χέρια, έδωσαν ένα στίγμα της τεχνολογίας του αύριο και τον ρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σε αυτήν.

Το σχολείο μας έλαβε μέρος το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο αγωνιστικό μέρος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής με τρεις ομάδες μαθητών. Τους RoboSpecialists (Βασίλης Κόκκινος, Αλέξανδρος Πανταζίδης, Χάρης Παπαδάκης), τις RoboGirls (Βαλεντίνη Κούρτη, Μαρία Χαραλαμπίδου) και τους RoboFrappes (Παύλος Ορφανίδης, Λευτέρης Γιαγκίδης, Δημήτρης Κούπενος).

Ο διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός διότι το θέμα δεν ήταν γνωστό από πριν. Με την έναρξη του διαγωνισμού, ανακοινώθηκαν στις ομάδες τρία θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και βαθμολογικής βαρύτητας και η κάθε ομάδα επέλεξε το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστεί, έχοντας στη διάθεσή της 4 ώρες για να κατασκευάσει και να προγραμματίσει το ρομπότ. Οι μαθητές εργάστηκαν αποκλειστικά μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από οποιονδήποτε ενήλικα. Μετά το πέρας των τεσσάρων ωρών και την παράδοση όλων των ρομπότ στους κριτές, ακολούθησαν 2 αγωνιστικοί γύροι.

Οι έμπειροι RoboSpecialists (5η θέση στους περσινούς πανελλήνιους αγώνες ρομποτικής) υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές του, επέλεξαν τη δυσκολότερη αποστολή, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την κατασκευή τους. Οι RoboGirls και οι RoboFrappes παρά το γεγονός ότι έχουν μόλις 2 μήνες που ασχολούνται με τη ρομποτική, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα μαχητικοί. Επιλέγοντας ένα ευκολότερο θέμα υπερέβησαν τους εαυτούς τους και πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Όμως το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν ομάδες με 4 χρόνια εμπειρίας, δεν τους επέτρεψε να είναι μέσα στα μετάλλια. Παρόλα αυτά η ομάδα RoboFrappes, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς απέσπασε ειδικό έπαινο και πολλά χειροκροτήματα από το ένθερμο κοινό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το Φεστιβάλ καθώς επίσης και στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λυκείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την άψογη διοργάνωση. Επιστρέψαμε όλοι στην Ξάνθη με πολύτιμες εμπειρίες και με την ευχή να μπορέσουμε και του χρόνου να συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη μαθητική γιορτή.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το φεστιβάλ:

Αθανάσιος Μπαλαφούτης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης