1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS/HIV



Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο ιός του AIDS/HIV είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες.

Περίπου 30 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας AIDS/HIV, η έκθεση του οργανισμού του ΟΗΕ για τη νόσο, δείχνει πως η πρόληψη πράγματι έχει αποτελέσματα και τα κρούσματα μόλυνσης βαίνουν μειούμενα.

Η ΕΕ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει συστήσει ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την έρευνα στην αντιμετώπιση της νόσου, με θεμέλιο τη στρατηγική προώθησης της υγείας και διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Το 2009, έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έφηβους της χώρας, έδειξε ότι ενώ αυτοί δηλώνουν πιο ενεργοί σεξουαλικά από όσο στο παρελθόν, ένα μεγάλο ποσοστό -το 21%- δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο.

Στo πλαίσιo της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS βρίσκουμε για ακόμα μια φορά την αφορμή να τονίσουμε, να διευκρινίσουμε ότι η ενημέρωση είναι κλειδί της επιτυχίας μείωσης των ποσοστών.

Η πρόληψη, η έγκυρη διάγνωση, είναι τα όπλα μας, απέναντι στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Για περισσότερες πληροφορίες & ενημέρωση, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: http://www.hivaids.gr

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης