Συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας



Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η φιλόλογος του Σχολείου μας, Αυγέρη Σοφία, θα παρουσιάσει σε Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας που θα διεξαχθεί στο Βόλο από την 27η έως την 29 Μαίου την έρευνα που έκαναν μαθητές της φετινής Β Λυκείου στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος σχετικά με την Βουλγαρική Κατοχή.

Ακολουθεί η περίληψη της εισήγησης:

Από την «εκμάθηση» στη «δημιουργία» ιστορίας. Ένα πρόγραμμα προφορικής ιστορίας για τη βουλγαρική κατοχή με μαθητές Λυκείου

Με φόντο μια θεωρητική προσέγγιση της αξιοποίησης της προφορικής ιστορίας και των εθνογραφικών μεθόδων στη διδακτική της ιστορίας, θα παρουσιαστεί η δουλειά που έκαναν μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης κατά το σχολικό έτος 2010-11 στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος, με τον τίτλο «Μαθαίνοντας την τοπική μας Ιστορία μέσα από τα μάτια των «μεγάλων». Μαθητές με ποικίλη εθνοτική και τοπική καταγωγή πήραν συνεντεύξεις από ηλικιωμένους οι οποίοι έζησαν στην περίοδο της βουλγαρικής κατοχής. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε εξαγωγή συμπερασμάτων για την εποχή σε πολλά επίπεδα αλλά και σχετικά με την αξιοπιστία των λεγομένων και την οπτική κάθε πληροφορητή. Αυτό τους οδήγησε στην κατανόηση της ίδιας της εποχής αλλά και της σημασία της υιοθέτησης μια κριτικής στάσης απέναντί στην ιστορική μαρτυρία.