Όχι στη σχολική βία κάνοντας ποδήλατο



Παρασκεύη 14 Μαρτίου 2014

Την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε ποδηλατοπορεία μέσα στην πόλη μας. Από νωρίς το πρωί, μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δεκάδες ποδηλάτες, όλων των ηλικιών, φορώντας κράνος κι ένα πλατύ χαμόγελο.

Σχολικός εκφοβισμός

Η δράση, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της πανελλήνιας μέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Διοργανώτρια αρχή

Τη διοργάνωση ανέλαβε η Δευτ/θμια Εκπαίδευση Ξάνθης διαμέσου του Γραφείου Φυσικής Αγωγής και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και ο ποδηλατικός σύλλογος Ξάνθης "ο Πήγασος", υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής κ. Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Γκαγκαλίδης (Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ξάνθης), η κ. Λεμονιά Τσεκούρα (υπεύθυνη ΣΣΝ Ξάνθης) και η κ. Βιβή Ρωμανίδου (εκ μέρους του Πήγασου).

Οι ποδηλάτες ξεχύθηκαν στο δρόμο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μετέδωσαν και "μετακύλησαν" το μήνυμα "Όχι στο σχολικό εκφοβισμό" σ' όλες τις γειτονιές της πόλης μας, μέχρι το αλσύλλιο του Εύμοιρου.

Μετακινηθείτε με ποδήλατο

Οι δράσεις του "Πήγασου" θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Καλούμε όλους τους ποδηλάτες, ν' αγκαλιάσουν αυτές τις εκδηλώσεις, συμμετέχοντας και περνώντας το μήνυμα, ότι το ποδήλατο, είναι το πλέον κατάλληλο μεταφορικό μέσο για την πόλη μας.

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τη δράση αυτή: