Του έρωτα γητειές


Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

?Τι κι αν η αλήθεια ήταν ψεύτρα, εκείνος θέλει να
μάθει τ? αληθινό και τ? όνειρο
Θ? ακολουθήσει τ? όνειρο για να βρει την αγάπη?
Τι κι αν η αγάπη τον πλάνεψε και του ?δωσε το μήλο της λησμονιάς,
τη λησμονιά εκείνος νικάει με γητειές, του έρωτα γητειές?
Παραμύθια της προφορικής παράδοσης, μύθοι, ιστορίες και τραγούδια
για τον έρωτα, την αγάπη το όνειρο και τις γητειές!

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί παράσταση με θέμα την αγάπη και τον έρωτα, με αφορμή την αντίστοιχη θεματική ενότητα του σχολικού βιβλίου της έκθεσης της Α΄Λυκείου.

Η παράσταση με τίτλο «Του έρωτα γητειές» περιλαμβάνει παραδοσιακά παραμύθια για εφήβους σχετικά με το παραπάνω θέμα, τα οποία αφηγείται η Ανθή Θάνου με τη συνοδεία μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη.

Πρόκειται για δύο καταξιωμένους αφηγητές λαϊκών παραμυθιών που ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων δίνουν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Την παράσταση θα παρακολουθήσουν οι μαθητές της Α΄Λυκείου χωρισμένοι σε δύο ομάδες την 5η και 6η ώρα του σχολικού προγράμματος.

Υπεύθυνοι καθηγητές:
Κλεάνθη Γεωργιάδου
Αλέξανδρος Δημαράς
Βάγια Παπαδοπούλου

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Αφηγητών

Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από περιπλανήσεις στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη αυτοδίδακτο μουσικό.

Ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων δίνουν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.

Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια σε πολλά μουσεία (στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, στο μουσείο ελληνικής Λαϊκής τέχνης). Από το 2009 συνεργάζονται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης φτιάχνοντας προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του. Επίσης παρουσίασαν παραστάσεις αφήγησης σε συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Καβάλας, Σερρών. Συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Αφηγήθηκαν παραμύθια σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (φεστιβάλ Κέας, Καλλιπεύκης επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο)

Συνεργάστηκαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και τα παραμύθια τους ταξίδεψαν σε πολλές βιβλιοθήκες και σχολεία.

Διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επικοινωνήσουν την τέχνη τους και να μοιραστούν ιστορίες με άλλους.

Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης).

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε ?γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON».

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης