Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων


Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η 24η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο αυτό 160 νέοι και νέες από την Ευρώπη γνωρίστηκαν , συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις επάνω σε επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Η θεματική της φετινής συνδιάσκεψης είχε θέμα : «Αναζωπύρωση της έρευνας-Προώθηση της επιστήμης του σήμερα»(Kickstarting research-Promoting today?s science).

Μέσω της θεματικής αυτής οι μαθητές-σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη σημασία της επιστημονικής έρευνας, την επίδρασή της στην καθημερινή ζωή του καθενός καθώς και να προβληματιστούν ως προς το κατά πόσο οφείλει να συνεχίζεται η χρηματοδότηση της έρευνας ανεξάρτητα από το κόστος και τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες. Οι μαθητές ?σύνεδροι επεξεργάστηκαν σχετικά ζητήματα με προσανατολισμό που υπαγορευόταν από τη φύση της επιτροπής στην οποία συμμετείχαν (για παράδειγμα Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών).

Οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στην Αγγλική γλώσσα.

Το σχολείο μας συμμετείχε με δύο συνέδρους την Αριάδνη Γκιρκίζα και τη Μαρία Κολώνια της Β? τάξης. Η ομάδα στην οποία συμμετείχε η Μαρία προκρίθηκε και έτσι στις 5-9 Μαΐου θα πάρει μέρος στο Danube Youth Forum που θα γίνει στο Novi Sad της Σερβίας. Στη συνδιάσκεψη αυτή θα συμμετέχουν 100 σύνεδροι από τους οποίους οι 5 (μεταξύ αυτών και η Μαρία) θα είναι από την Ελλάδα.

Η επόμενη φάση των εργασιών θα είναι η συμμετοχή των 12 πρώτων στη Διάσκεψη στην Τουρκία. Ευχόμαστε να είναι και η Μαρία μέσα σε αυτούς!

Μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις της Αριάδνης από το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

«Το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου 2011 συμμετείχα στο 24ο ευρωπαϊκό συνέδριο νέων που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νέων Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να συζητήσω μαζί τους για επίκαιρα θέματα όπως το περιβάλλον, η οικονομία και που στην ουσία αφορούν όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα την νεολαία που θέλει να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Έζησα όλη τη πορεία ψήφισης ενός νομοσχεδίου και φυσικά όλη αυτή η διαδικασία γινόταν στα αγγλικά. Κέρδισα πολλά πράγματα από την εκδήλωση αυτή και θα το συνιστούσα σε οποιονδήποτε του δοθεί ποτέ η ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, να την αδράξει και δεν θα το μετανιώσει».

Αριάδνη Γκιρκίζα

Congratulations girls!!!!

Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Εύη Μαυροπούλου

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης