Συμμετοχή του Λυκείου μας στο 17o AMUN


Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών είναι μία τριήμερη προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μαθητές Λυκείου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια χώρα ή έναν οργανισμό σε διάφορα φόρα των Ηνωμένων εθνών (UN forums), όπως η Γενική Ολομέλεια και οι επιτροπές της (General Assembly), το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (the Economic and Social council) και το Συμβούλιο Ασφαλείας (the Security council).

Συμμετέχουσες μαθήτριες

Οι μαθήτριες που πήραν μέρος στη διοργάνωση εκπροσωπώντας το Λύκειο μας είναι οι: Ζωή Κοτσάφτη, Εμμανουέλα-Δημητριάδου Πανίδου, Μαρία Ζυγόρη, Όλγα Ευφροσυνίδου, Δάφνη Θεοδωρακέα και Αναστασία Ευθυμιάδου.

Ανάπτυξη και βελτίωση ικανοτήτων

Το συνέδριο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές να αντιμετωπίσουν προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας τα οποία δεν γίνονται συνήθως γνωστά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν τα θέματα της διεθνούς διπλωματίας ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες στην Αγγλική γλώσσα, αφού αυτή είναι η γλώσσα εργασίας .

Τι περιελάμβανε η προετοιμασία

Οι συμμετέχουσες μαθήτριές μας αντιπροσώπευαν το κράτος της Νοτίου Αφρικής. Η προετοιμασία αρχικά περιλάμβανε έρευνα και μελέτη ώστε να ενημερωθούν πλήρως για την πρόσφατη ιστορία της χώρας , τα σημαντικά γεγονότα , την πολιτική κατάσταση, τη γενική οικονομική κατάσταση, τις διεθνείς σχέσεις και τη σύνδεση της Νοτίου Αφρικής με τον ΟΗΕ. Οι μαθήτριες στο ρόλο των συνέδρων (delegateς) έπρεπε να μελετήσουν και τα δύο θέματα της επιτροπής στην οποία τοποθετήθηκε η κάθε μία με βάση την ατζέντα του συνεδρίου. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας ήταν το να συνδυάσουν τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει για τη χώρα τους με τα θέματα που τους αντιστοιχούσαν έχοντας βρει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της χώρας τους πάνω σε κάθε θέμα. Ο σκοπός τους ήταν να προωθήσουν την πολιτική της χώρας τους ως σύνεδροι στο συνέδριο παρά απλά να απομνημονεύσουν πληροφορίες.

Απόψεις και συναισθήματα

AMUN 2014. Μια εμπειρία θα έλεγα άνευ προηγουμένου. Οποιαδήποτε περιγραφή, οποιοσδήποτε σχολιασμός θα αποδεικνυόταν ελλιπής. Ήταν μια ιδιαίτερη διαδικασία που σου κέντριζε το ενδιαφέρον και σου άνοιγε νέους ορίζοντες. Νέες ορολογίες, καινούργιες προσωπικότητες, διαφορετικές ιδεολογίες, ένας εντελώς «άλλος» κόσμος απλωνόταν πίσω από τους ανθρώπους που αποτελούσαν το AMUN 2014. Αυτό όμως που έμεινε -σε εμένα προσωπικά τουλάχιστον- ήταν η δυνατότητα της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη θέση της χώρας που εκπροσωπούσαν σε οποιοδήποτε επίπεδο (είτε πολιτικό, είτε οικονομικό, είτε περιβαλλοντικό κ.ά.) χρησιμοποιώντας πάντα διπλωματική γλώσσα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, είχαν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους ζητήματα με τέτοια άνεση και διπλωματία. Εγώ ίσα που αισθανόμουν περήφανη που είχα καταφέρει να πάρω μόνη μου το αστικό. Εντάξει κι ας έχασα τη στάση που κατέβαινα, στο τέλος τα κατάφερα.
Μαρία Ζυγόρη

Η ατζέντα του συνεδρίου

Σας παραθέτουμε εδώ την ατζέντα του συνεδρίου καθώς και τα ονόματα των μαθητριών που συμμετείχαν.

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης