Όνειρο στο κύμα



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μια ωραία εργασία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το διήγημά του «Όνειρο στο κύμα» παρουσίασε στους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, ο μαθητής του 2ου τμήματος της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης Δημήτρης Μποκουράκης.

Ο Δημήτρης μελέτησε και παρουσίασε θέματα που αφορούσαν στη γλώσσα, το ύφος, τις αφηγηματικές τεχνικές, το ερωτικό στοιχείο, τις περιγραφές του φυσικού τοπίου, καθώς και την ύπαρξη αυτοβιογραφικών στοιχείων στο συγκεκριμένο έργο.

Το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα» αποτελούσε μέρος της προς εξέταση ύλης των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στον μαθητή, με πρώτο εφόδιο τη διδασκαλία του διηγήματος στην τάξη, να μελετήσει και να προσεγγίσει μόνος του πλέον, σε μεγαλύτερο βάθος το συγκεκριμένο διήγημα και να το παρουσιάσει στη συνέχεια στην ολομέλεια του τμήματος, επικοινωνώντας τα συμπεράσματα από τη μελέτη του στους συμμαθητές του.

Λαμβάνοντας υπόψη την προαιρετική μορφή της εργασίας και τους χρονικούς περιορισμούς που έχει ένας μαθητής της Γ΄ Λυκείου, ο Δημήτρης παρουσίασε μια αξιόλογη εργασία που επιπρόσθετα λειτούργησε και ως μια μικρή τιμή στη μνήμη του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου που το 2012 συμπληρώνονται 100+1 χρόνια από το θάνατό του και 160+1 από τη γέννησή του.

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία σε μορφή παρουσίασης εδώ.