Η Εμπειρία μου ως 'Έφηβη Βουλευτής!



Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσω το σχολείο μου, το 1o Γενικό Λύκειο Ξάνθης, στη Βουλή των Εφήβων. Τριακόσιοι περίπου έφηβοι ζήσαμε για τέσσερις ημέρες όπως οι πραγματικοί Βουλευτές του ελληνικού έθνους. Οι εντυπώσεις μου είναι απερίγραπτες, θα προσπαθήσω όμως να σας μεταφέρω τις σημαντικότερες στιγμές από όλα τα φανταστικά γεγονότα που έχουν πλέον γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου.

Για να πάρετε κι εσείς μια γεύση, σας αναφέρω περιληπτικά το σχέδιο του προγράμματός μας. Την πρώτη μέρα, έπειτα από την άφιξή μας στην Αθήνα και την υποδοχή μας στο ξενοδοχείο, δεχθήκαμε την επίσκεψη του Συνήγορου του Παιδιού κ. Γ. Μόσχου, με τον οποίον είχαμε μια πολύ ζωντανή και άμεση συζήτηση πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι. Σχεδόν ολόκληρες οι επόμενες μέρες μας βρήκαν στο κτίριο της Βουλής για να κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να επεξεργαστούμε, να τροποποιήσουμε και τελικά να ψηφίσουμε νομοσχέδια που αφορούσαν τη «Σχολική Κοινότητα», κύριο θέμα συζήτησης της φετινής (ΙΘ') Συνόδου.

Την τελευταία ημέρα πριν από την αναχώρησή μας είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο, με τον οποίο και συζητήσαμε. Ο κ. Λοβέρδος δεν δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση που τέθηκε πάνω στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και της Τράπεζας Θεμάτων, ο κ. υπουργός απάντησε πως κρίνει σωστή την Τράπεζα Θεμάτων ως θεσμό αλλά σκοπεύει να εξετάσει την πληθώρα της ύλης, όπως επίσης μίλησε και για τη σύντμηση αυτής. Ακόμη μας ενημέρωσε πως θα φροντίσει να διορθωθούν τα διαδικαστικά λάθη της.

Στη διάρκεια αυτών των λίγων αλλά ουσιαστικών ημερών έζησα μοναδικές εμπειρίες ζωής. Γνώρισα από κοντά Βουλευτές και Υπουργούς, δημιούργησα φιλικούς δεσμούς με παιδιά από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού (Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε τη μεταχείριση και τις παροχές πραγματικών Βουλευτών, ενώ αποδείχθηκε ότι όσο και αν προσπαθούν να μας μειώσουν οι ζηλόφθονοι γείτονές μας, η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πολιτισμένος λαός καθώς η οργάνωση ήταν απίστευτα άρτια. Γιατί η δημοκρατία θα πηγάζει πάντα από την Ελλάδα!

Μακάρι να μπορούσαν και άλλα παιδιά πέρα από εμάς τους «τριακόσιους» να βιώσουν αυτό που βίωσα εγώ σε μόλις τέσσερις ημέρες. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους σας.

Αγγελική Χατζηθεοφάνους
Έφηβη Βουλευτής ΙΘ' Συνόδου, εκπρόσωπος 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

για την επιμέλεια, απόδοση κειμένου

Βαΐα Παπαδοπούλου
φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

κλικ παρακάτω για μια αναμνηστική φωτογραφία!