Blog-Βήμα έκφρασης για τους μαθητές μας



Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μετά την πολύ επιτυχημένη, περσινή, λειτουργία του σχολικού blog blogs.sch.gr/1lykxant, έτσι και φέτος συνεχίζεται από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2013-14. Το blog αποτελεί ένα project που τείνει να γίνει θεσμός στο σχολείο μας. Την ιδέα του σχολικού blog την εμπνεύστηκαν πέρυσι και την υλοποίησαν οι καθηγητές του σχολείου μας Θανάσης Μπαλαφούτης, πληροφορικός και Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος. Διαχειριστής του blog τη φετινή χρονιά είναι ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου μας κ. Ηλίας Κούλαλης. Το blog αποτελεί ένα βήμα έκφρασης και δημιουργίας των μαθητών μας, έναν τρόπο να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα της ψυχής τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Τι γράφουν τα παιδιά

Οι δημιουργίες των μαθητών μας μπορούν να είναι μια κριτική ταινίας, ενός μουσικού δίσκου, ενός βιβλίου ή μιας ταινίας, ένα ποίημα, σκέψεις και προβληματισμοί για κάποιο θέμα, μια εμπειρία που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας. Μπορεί ακόμα να είναι σκίτσα, ζωγραφιές, προτάσεις για έξοδο σε κάποια καλλιτεχνική παράσταση.

Βlog και Πολιτιστικά Προγράμματα

Για φέτος, στη λειτουργία του σχολικού blog έχουν ενταχθεί δυο πολιτιστικά προγράμματα: «Δημοσιογραφούμε ηλεκτρονικά», με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Μαρία Ηλιάδου και WeBlog, Uread, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Βάγια Παπαδοπούλου. Οι μαθητές που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα κάνουν αναρτήσεις με θέματα που τους ενδιαφέρουν. Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να κρατήσουν την ανωνυμία τους υπογράφοντας με ψευδώνυμο αντί του ονόματός τους. Όποιος διαβάζει την ανάρτησή τους μπορεί να αφήσει ένα σχόλιο στο οποίο εκφράζει τις απόψεις του για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με την αρωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, θα δοθούν βραβεία για την καλύτερη ανάρτηση, αυτή που συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια, καθώς και την πιο πολυδιαβασμένη.

Το blog του σχολείου είναι η ιδανική ευκαιρία για να «καλλιεργήσουμε» τη δημιουργικότητα των μαθητών μας και να τους προσφέρουμε μια πλατφόρμα να αντικατοπτρίσουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

Προτρέπουμε και παροτρύνουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, να στέλνουν τις δημιουργίες τους και να εμπλουτίζουν το περιεχόμενο του blog μας!

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στη θεματολογία του blog, δείτε την παρακάτω παρουσίαση:

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης