Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση για την ουσιοεξάρτηση


Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, με πρωτοβουλία του Διευθυντή του Λυκείου μας κ. Γιώργου Παπαθανασίου και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του σχολείου, κ. Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογο, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λυκείου μας συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Έκφραση-Έκθεση» της Α΄ Λυκείου, στην ενότητα «Νέοι-Εφηβεία» , στους μαθητές τους τμήματος Α7.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κ. Παγώνα Διούδη, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης, «Έκφραση».

Η ομιλήτρια, στον γεμάτο ζωντάνια και παραδείγματα λόγο της, αναφέρθηκε αρχικά στον ορισμό της ουσιοεξάρτησης («Όταν χάνουμε πλέον τον έλεγχο της χρήσης μίας ουσίας και η ουσία γίνεται αυτοσκοπός, τότε γινόμαστε εξαρτημένοι, είτε πρόκειται για ηρωίνη, χασίς είτε για οινοπνευματώδη, καπνό, ηρεμιστικά»), στις οργανικές και ψυχικές εκδηλώσεις της ουσιοεξάρτησης, στις αιτίες που οδηγούν τους εφήβους στη χρήση ουσιών και στο πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη.

Οι μαθητές απηύθυναν διάφορες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στην κ. Διούδη, η οποία με μεγάλη χαρά τους απάντησε, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα έναν δημιουργικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Παγώνα Διούδη που ανταποκρίθηκε ?και τώρα, αλλά και όλες τις προηγούμενες φορές που την καλέσαμε- με μεγάλη προθυμία και χαρά στην πρόσκλησή μας να επισκεφτεί το Λύκειό μας και να συνομιλήσει με τους μαθητές του Α7 για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό της ουσιοεξάρτησης.

Ευχαριστώ τους υπέροχους μαθητές και τις μαθήτριες του Α7, που το πνεύμα και το ήθος τους, τους κάνει τόσο ξεχωριστούς!

prolipsixanthis.blogspot.gr

Bάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος Υπεύθυνη καθηγήτρια τμήματος Α7

...
Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης