Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2014


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, γιορτάζεται στα σχολεία της Ελλάδας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα περισσότερων από 100 διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, το αυξημένο στρες, οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και η διατροφική διαπαιδαγώγηση, η έλλειψη ύπνου, ορμονικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες κ.ά.

Ο τρόπος ζωής, όπως υποστηρίζουν γιατροί και διατροφολόγοι, έχει αλλάξει σημαντικά, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να επικεντρώνονται στο επίπεδο της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας, της μετακίνησης και της ενασχόλησης με το σπίτι. Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς έχουν καταργήσει το περπάτημα ή την ποδηλασία σαν τρόπο μετακίνησης, οι διάφορες οικιακές συσκευές έχουν υποκαταστήσει ή περιορίσει σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα κατά τις δουλειές του νοικοκυριού, ενώ και στον εργασιακό χώρο η αυτοματοποίηση έχει μετατρέψει τις περισσότερες δουλειές σε καθιστικού τύπου.

Η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχεται στο προσκήνιο, για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Λύσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν και βρίσκονται στα χέρια μας, αλλά και στα? πόδια μας, και περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας με περισσότερη κίνηση καθώς και ισορροπία στη διαχείριση των θερμίδων. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, αλλά και να προσέχουμε να τρώμε απ? όλα με μέτρο.

Ευχαριστούμε το Ζαχαροπλαστείο "Το Κάτι Άλλο" και τον κ.Αρσενίου, που προσέφερε στους μαθητές μας, αγνά-υγιεινά προϊόντα παρασκευής της επιχείρησης, στα πλαίσια της ημέρας κατά της παχυσαρκίας και της αναγνώρισης των επιτυχιών των μαθητών μας!

Ηλίας Κούλαλης,
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης

Παρακάτω είναι μια παρουσίαση, που επιμελείται η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κ.Ολυμπία Λαμπάκη!

Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2014 from Ilias Koulalis
Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης