Αλήθεια ή Ψέμα;


Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Θραύση» κάνει το τραγούδι που γράφτηκε για την Ερευνητική Εργασία «Από το Σπήλαιο του Πλάτωνα στην Εικονική Πραγματικότητα του Μatrix»! Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Αλήθεια ή Ψέμα», σε υπέροχους στίχους και καταπληκτική μουσική της μαθήτριας της Α΄ Λυκείου Μαριέτας-Μαρίας Σοϊλεμέ. Το τραγούδι ερμηνεύουν η δημιουργός του και η Μαρία Αμοιρίδου, μαθήτρια του Α1, η φωνή της οποίας είναι μοναδική! Κιθάρα παίζει η ταλαντούχα Χριστίνα Γεωργαντζή μαθήτρια επίσης του Α1, καθώς και η Μαριέτα, δημιουργός του τραγουδιού.

Πηγή έμπνευσης για τους στίχους του τραγουδιού στάθηκαν η φιλοσοφία και η τέχνη. Συγκεκριμένα, η Μαριέτα εμπνεύστηκε από το Μύθο του Σπηλαίου στον οποίο αναφέρεται ο φιλόσοφος Πλάτων στο έργο του «Πολιτεία» και από την ταινία «The Matrix» των Αμερικάνων Andy & Lana Wachowski. Τα δύο παραπάνω έργα αποτελούν και το θέμα της Ερευνητικής Εργασίας στην οποία συμμετέχουν οι συντελεστές του παραπάνω τραγουδιού. Στόχος της Ερευνητικής Εργασίας είναι να διερευνηθούν οι διάφορες και διαφορετικές «μορφές», που λαμβάνει η πραγματικότητα που ζούμε, ανάλογα με το πώς την αντιλαμβάνεται η καθεμία και ο καθένας από μας: από την πραγματικότητα του «δεσμώτη» του πλατωνικού σπηλαίου, στην πραγματικότητα του «φιλοσόφου», που σκοπός του είναι να οδηγήσει τον πρώτο στο φως της αλήθειας, και από το «μάτριξ» που ζει ο ήρωας της ομότλιτης ταινίας στην πραγματικότητα όπως τη βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες, οι Ρομά του Δροσερού, και ο αυτοεγκλωβισμένος - στην πλαστή ευδαιμονία της υπερκατανάλωσης - άνθρωπος.

Η αλήθεια είναι μία αλλά οι πραγματικότητες πολλές. Και ο καθένας μας ζει τη δική του. Αληθινή ή κατασκευασμένη; Ο δρόμος της ανακάλυψης και της απελευθέρωσης περνά μέσα από το μονοπάτι της αυτογνωσίας. Όπως μας υπενθυμίζει το τραγούδι των παιδιών: «Το μόνο που θα πω είναι να ανοίξεις τα μάτια σου. Το μόνο που θα πω είναι να βρεις έναν κόσμο αληθινό. Κι ας είναι σκληρός, πίστεψέ με: είναι ο καλύτερος».

Aκούστε το τραγούδι της Μαριέττας εδώ!

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης