Παιδαγωγική Συνάντηση με αφορμή το Project


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, μετά από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου Μαθηματικών Ροδόπης & Ξάνθης, κ. Σμαρώς Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης Παιδαγωγική Συνάντηση σχετικά με το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας (project).

Από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι μαθηματικοί του σχολείου μας Κώστας Μαστορίδης, Γεσθημανή Στεφανίδου, Κωνσταντίνα Παπούλια, Διαμαντής Παρασκευάς, καθώς και οι εποπτεύοντες εκπαιδευτικοί του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας Ολυμπία Λαμπάκη, φυσικής αγωγής, Παναγιώτα Τριανταφύλλου, φιλόλογος, Ηλίας Κούλαλης, πληροφορικός, Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος.

Το θέμα της εισήγησης

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Διαχείριση των προβλημάτων της τάξης και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών» και εισηγήτρια ήταν η συστημική ψυχολόγος κ. Σοφία Κατερινάκη. Στην αρχή της ομιλίας έγινε μια θεωρητική αναφορά στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και κατόπιν αναπτύχθηκε το θέμα των σχέσεων μαθητή-εκπαιδευτικού και γονέων-εκπαιδευτικού. Δόθηκαν κάποια πρακτικά παραδείγματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσα στην τάξη, όπως επίσης και τρόποι αποδοτικότερης επικοινωνίας με τους γονείς των μαθητών.

Οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί, αντιλαμβανόμενοι το ενδιαφέρον του θέματος, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τα βιώματα τους από την πραγματικότητα της τάξης, διατύπωσαν απορίες και ρώτησαν για πρακτικές μεθόδους επίλυσης παρεμβατικών καταστάσεων κατά την ώρα του μαθήματος. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα. Στο τέλος της ομιλίας, η ψυχολόγος- συστημική θεραπεύτρια κ. Κατερινάκη, παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συστημικής παιδαγωγικής.

Συμπεράσματα

Οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν ν' αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις μεθόδους που ακούστηκαν. Θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στη βελτίωση του καλού κλίματος μέσα στην τάξη, τόσο μεταξύ των μαθητών, όσο και μεταξύ εκπαιδευτικού-μαθητών. Σίγουρα, ήταν μια πολύ χρήσιμη και αποδοτική παιδαγωγική συνάντηση. Τέτοιες ομιλίες συμβάλλουν στην παραγωγικότερη απόδοση μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών και με τη συμμετοχή μας σ' αυτές ενθαρρύνουμε τους αρμόδιους φορείς, να διοργανώσουν ακόμα περισσότερες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του Λυκείου μας κ. Γιώργο Παπαθανασίου που ενθάρρυνε και διευκόλυνε τους καθηγητές που επιθυμούσαν, να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη παιδαγωγική συνάντηση.

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης