Μια φορά κι έναν καιρό? Του έρωτα γητειές



Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μια διαφορετική διδακτική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές της Α΄Λυκείου του σχολείου μας την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στα πλαίσια του μαθήματος της Έκφρασης-Έκθεσης. Με την καθηλωτική αφήγηση της Ανθής Θάνου και την αρμονικά δεμένη μουσική του Παναγιώτη Κούλελη μεταφέρθηκαν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου όλα είναι δυνατά και όπου κάθε χαρακτήρας αποτελεί και ένα σύμβολο.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση του θεού έρωτα, η δύναμη της αγάπης που γιατρεύει τα πάντα, η τυφλότητα του έρωτα, το παιχνίδι των συναισθημάτων, η αγωνιώδης αναζήτηση της δικαιοσύνης και άλλες ευτράπελες ιστορίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, τους συγκίνησαν, τους έκαναν να γελάσουν με την καρδιά τους αλλά και τους προβλημάτισαν.

Το ενθουσιώδες χειροκρότημα των παιδιών και η επιθυμία που εξέφρασαν για επανάληψη παρόμοιων εκδηλώσεων, αλλά και τα σχόλια των αφηγητών για το πόσο άψογο κοινό είχαν απέναντί τους, μαρτυρούν ότι οι ψυχές των παιδιών μας δεν έχουν αλωθεί από τη σκληρότητα και την πεζότητα της εποχής μας και μπορούν ακόμη να ονειρεύονται! Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Φρόϋντ «το παραμύθι και τα όνειρα είναι πλασμένα από το ίδιο υλικό».

Εν κατακλείδι, η Ανθή και ο Παναγιώτης κατάφεραν να μας αποδείξουν την άποψη του Δ. Προύσαλη (αφηγητή, ερευνητή και αναλυτή του λαϊκού παραμυθιού) ότι «τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για να αποκοιμίζουν τους μικρούς, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους»!

Κλεάνθη Γεωργιάδου
Φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση αυτή:

Δείτε επίσης σε video όλη την παράσταση:





Στείλτε αυτό το άρθρο


Διαβάστε επίσης
Του έρωτα γητειές
Μείζον δε τούτων η αγάπη