Δημιουργία Ομίλου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής



Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Από το νέο έτος, ξεκινά τη λειτουργία του στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας, «Όμιλος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής», χάρη στον ακριβό εξοπλισμό που μας εμπιστεύτηκε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.

Με στόχο την ενημέρωση των μαθητών μας πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου την συνεργάτιδα του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Ιωάννα Μπακάλη, Μηχανικό Βιομηχανικής Πληροφορικής. Η κα Μπακάλη παρουσίασε σε όλα τα τμήματα της Α' Λυκείου την εκπαιδευτική πλατφόρμα ρομποτικής Lego Mindstorms NXT και έδωσε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να εξερευνήσουν από κοντά και να ανακαλύψουν την πολυμορφικότητα μιας κατασκευής από lego και την εξελίξή της σε ρομπότ, με ποιον τρόπο ενώνονται τα κομμάτια για να δημιουργηθεί ένα ρομπότ και ποια είναι η πληροφορία εκείνη με την οποία μπορεί η κατασκευή να κινηθεί.

Η εκπαιδευτική δυναμική των προγραμματιζόμενων ρομποτικών κατασκευών συνίσταται στη δυνατότητα που προσφέρει στους μαθητές, να συνθέσουν μια μηχανική οντότητα (π.χ. ένα μοντέλο αυτοκινήτου) και να την κατευθύνουν με τη βοήθεια ενός απλού και εύχρηστου προγραμματιστικού περιβάλλοντος. Με τα εκπαιδευτικά ρομπότ γίνονται πράξη οι ιδέες του S. Papert για «μαστόρεμα της γνώσης» (constructionism): τα παιδιά οικοδομούν πιο αποτελεσματικά τη γνώση όταν εμπλέκονται ενεργά στη σχεδίαση και κατασκευή (χειρωνακτική και ψηφιακή) πραγματικών αντικειμένων που έχουν νόημα για τους ίδιους είτε αυτά είναι κάστρα από άμμο, είτε κατασκευές lego και προγράμματα υπολογιστών.

Τα οφέλη από τη χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ανάπτυξη χειριστικών δεξιοτήτων
  • Ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων
  • Ανάπτυξη οργανωτικών δεξιοτήτων
  • Προώθηση τεχνολογικού αλφαβητισμού
  • Προώθηση συνεργατικής μάθησης
  • Κίνητρα για μάθηση σε άλλους τομείς θετικών επιστημών λόγω του διαθεματικού χαρακτήρα

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει να ασχοληθούμε με ένα πολύ ενδιαφέρον διδακτικό αντικείμενο που ασκεί πλήθος νέων δεξιοτήτων στους μαθητές.

Θανάσης Μπαλαφούτης,
Καθηγητής Πληροφορικής