Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής



Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Η εξερεύνηση του αγνώστου και η ελπίδα για αυτά που μπορεί να κρύβει, ανέκαθεν προκαλούσε τα ανήσυχα πνεύματα και τους γενναίους ανθρώπους.

Ταξιδιώτες και εξερευνητές, από τα αρχαία χρόνια, προσπάθησαν να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τον επόμενο λόφο, πίσω από το επόμενο κύμα. Τα ονόματά τους έμειναν στον θρύλο και την ιστορία: Από τον μυθικό Ηρακλή και τον Οδυσσέα, στο Πυθέα, στον Κολόμβο, τον Κουκ και τον Κουστώ. Όλοι τους πραγματοποίησαν ταξίδια που άνοιξαν στην ανθρωπότητα καινούργιες δυνατότητες και προσέφεραν πολλά με τις ανακαλύψεις τους.

Συχνά, αυτά τα ταξίδια γίνονταν για την εύρεση ειδών πρώτης ανάγκης ή φυσικών πόρων. Παράλληλα, μέσω των εξερευνήσεων ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή και γνώρισε και διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, αντάλλαξε γνώσεις, τεχνικές και πραγματοποίησε εμπόριο. Στην εποχή μας, οι εξερευνήσεις δεν έχουν σταματήσει, για παράδειγμα η εξερεύνηση του διαστήματος ή του θαλάσσιου κόσμου.

Για να ξεπεραστούν οι κίνδυνοι, ο άνθρωπος κατασκεύασε μηχανές ώστε να κάνει τις εξερευνήσεις πιο ασφαλείς και πρακτικές: από τις αρχαίες τριήρεις και τους δρόμωνες μέχρι τα σημερινά διαστημόπλοια και τα βαθυσκάφη. Ο άνθρωπος έχει στείλει μη επανδρωμένες μηχανές, ρομποτικές κατασκευές, στα πέρατα του κόσμου.

Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του φετινού 7ου Πανελλήνιου διαγωνισμού της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Οι Ρομποτικοί Εξερευνητές.

Η αποστολή των ομάδων είναι ο ευφάνταστος σχεδιασμός και η δημιουργική συναρμολόγηση των δικών τους ρομπότ, τα οποία θα βοηθήσουν τον άνθρωπο στην συλλογή φυσικών πόρων, σε πιθανά επικίνδυνο περιβάλλον.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας ο 2ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Οι νικητές των Περιφερειακών Διαγωνισμών θα λάβουν το εισιτήριο για τον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, από όπου θα προκύψουν οι καλύτερες ομάδες που θα αντιπροσωπεύσουν την χώρα μας στους τελικούς της Ολυμπιάδας Ρομποτικής όπου φέτος θα διεξαχθεί στο Κατάρ, στις 6-8 Νοέμβριου 2015.

Καλούμε τους γονείς με τα παιδιά τους να έρθουν να δουν από κοντά συνομήλικούς τους να δημιουργούν και να προγραμματίζουν ρομπότ, σύμφωνα με τις προκλήσεις της φετινής Ολυμπιάδας Ρομποτικής (World Robot Olympiad) οι οποίες ? ανά ηλικία ? είναι οι εξής:

Για μαθητές Δημοτικού: Συλλέκτης μαργαριταριών

Η αποστολή του ρομπότ που καλούνται να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν οι λιλιπούτειοι διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία του Δημοτικού, είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα βουτάει στην θάλασσα, και θα ψάχνει για μαργαριτάρια. Προσοχή όμως: το ρομπότ έχει ανάσα μόνο για 30 δευτερόλεπτα!

Για μαθητές Γυμνασίου: Το κυνήγι του θησαυρού

Η αποστολή του ρομπότ είναι να ανακαλύψει και συγκεντρώσει όσους περισσότερους φυσικούς πόρους μπορεί, αφού τους έχει ξεχωρίσει από τους τοξικούς ? επιβλαβείς πόρους!

Για μαθητές Λυκείου: Ορειβασία

Το ρομπότ ξεκινάει από την περιοχή βάσης. Στην συνέχεια πρέπει να συλλέξει φυσικούς πόρους και να τους τοποθετήσει πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις στην κορυφή τεσσάρων βουνών. Προσοχή όμως γιατί τα βουνά είναι πολύ απότομα!

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να συμπαρασταθείτε και χειροκροτήσετε από κοντά όλους τους μαθητές, οι οποίοι με πολύ αγάπη και κόπο δούλεψαν όλη τη χρονιά που πέρασε και είναι έτοιμοι να μας παρουσιάσουν τις κατασκευές τους.

Τη φετινή χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό με τις παρακάτω ομάδες μαθητών:
Masters: Βαλεντίνη Κούρτη, Λευτέρης Γιαγκίδης, Δημήτρης Παρασκευόπουλος
Robob Marley: Δημήτρης Βαθρακάς, Παύλος Ορφανίδης, Μαρία Παπαδοπούλου
RoboSpecialists: Βασίλης Κόκκινος, Αλέξανδρος Πανταζίδης, Χάρης Παπαδάκης

Οι Masters και οι Robob Marley διαγωνίζονται στην κατηγορία του Λυκείου, ενώ οι Robospecialists στην κατηγορία του ποδοσφαίρου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Η ομάδα ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης