2014 Έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου



Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ένας άνθρωπος, που ξεκίνησε από τη γενέτειρα του, την Κρήτη, συνέχισε στην Ιταλία και κατέληξε στην Ισπανία. Έγινε γνωστός με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco. Ο Θεοτοκόπουλος είναι από τους σημαντικότερους δημιουργούς όλων των εποχών. Πρώτα ήταν αγιογράφος στην Κρήτη και ύστερα ταξίδεψε στη Βενετία. Γνώρισε πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες και επηρεάστηκε, καλλιτεχνικά απ' αυτούς. Το 1577, όταν ζούσε πια μόνιμα στο Τολέδο, ολοκλήρωσε κάποια από τα πιο διάσημα έργα του, όπως το Εσπόλιο, η Ταφή του Κόμητα Οργκάθ κ.ά.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε το 1614 στο Τολέδο, χωρίς να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του. Τα έργα του υπέγραφε πάντα με ελληνικά γράμματα και με βυζαντινούς χαρακτήρες: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει».

Εορταστικές εκθέσεις στην Ισπανία

Φέτος, Ισπανία και Ελλάδα θα τιμήσουν τον μεγάλο ζωγράφο με μεγάλες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Η Ισπανία θα παρουσιάσει δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη, στο Μουσείο Prado «Η Βιβλιοθήκη του Γκρέκο» (31/3 ? 29/6 2014), και στις 24 Ιουνίου έως 5 Οκτωβρίου 2014, η έκθεση «Ο El Greco και η μοντέρνα τέχνη». Στο Τολέδο η έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδοτείται στις 18 Ιανουαρίου 2014.

? και στην Ελλάδα

To έτος «Ελ Γκρέκο» βέβαια θα εορτασθεί και στην Αθήνα με τρεις εκθέσεις που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2014 στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Μουσείο Μπενάκη.

Αντιστοίχως, έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2014.

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης

Φωτογραφίες: